onsdag 2 maj 2018

Kina-delegationen del II


Det här skrevs i fredags kväll, men internetproblem förhindrade publicering då, så en liten tidsförskjutning får ursäktas. 

Nu är delegationen till Shanghai och Jiangsu avslutad och jag färdas fram i över 300 km/tim, i ett snabbtåg på väg mot Beijing. Ett vackert och grönt landskap med mycket vatten har bytts till mörker med enstaka ljuspunkter som svischar förbi. 


Igår (dvs i torsdags förra veckan) deltog vi i International IP Application Forum arrangerad av Jiangsu Chamber of Commerce och Department of Commerce i Nanjing. Förmiddagen bestod av en gemensam inledning, för en stor publik, och med en enorm bildskärm och handlade allmänt om innovation och utveckling. Ett av de inledande talen handlade om hur Karolinska sjukhuset främjar innovation och ett annat om innovationer och utveckling inom läkemedelsindustrin globalt och i Sverige.


Efter kinesisk lunch hölls tre parallella sessioner, där vi förstås deltog i sjukvårdsspåret. I publiken satt representanter för företag och från sjukvården i Nanjing med omnejd. Swecare höll introduktionen om svensk hälso- och sjukvård och vikten av att ta fram och använda innovativa lösningar - produkter, kunskap och processer - för att klara de utmaningar vi står inför. Därefter presenterade delegationsdeltagarna sina organisationer och hur de bidrar till innovation på olika sätt. Dagen avslutades med nätverkande diskussioner mellan deltagarna. 



Idag hade vi en tidig morgon, då bussen avgick till staden Suzhou redan 06:30. Suzhou har närmare 7 miljoner fasta invånare och lika många tillfälliga (migranter som inte är registrerade i staden, och som därför har sämre täckning av statlig sjukvårdsförsäkring). Man satsar mycket på cancer, hjärt-kärlsjukdomar, neurologiska sjukdomar och trafikolyckor, vilka tillsammans är de vanligaste dödsorsakerna (67%). I den lokala befolkningen uppgår andelen +60-åringar till 30%, så bättre äldrevård är något man måste förbättra. Totalt sett har staden 3100 sjukvårdsinrättningar som tar emot svindlande 97 miljoner outpatient-besök per år!




Vi träffade chefer från 10-talet sjukhus och primärvårdskliniker. Efter presentationer från båda sidor hann vi med diskussioner i mindre grupper. Intresset var stort från sjukhusdirektörernas sida och jag tror att alla fick flera leads att följa upp. Vi avslutade mötet med en rundtur på sjukhuset som tog emot oss, ett mycket modernt och sofistikerat "Triple A" sjukhus specialiserat på bl a cancer, stomatologi och infertilitet, och som har ett sophanteringssystem från Envac.  




Efter lunch hann vi med ett kort besök i en av Suzhous antika trädgårdar, närmare bestämt "Den ödmjuka administratörens trädgård", som finns med på UNESCOs världsarvslista. Det var ett rogivande avslut på vår intensiva vecka, med mycket information, många kontakter och en hel del intressanta maträtter. 



Inga kommentarer:

Skicka en kommentar