torsdag 21 juni 2018

Work’s out – Summer switch

(Mid-)sommarledigheten står för dörren och jag, tillsammans med kollegorna på Swecare, vill tacka för en givande vår samt önska dig en underbar sommar. Vi vill tacka för det goda samarbete vi haft med er medlemmar. Alla idéer och förslag som resulterat i konkreta aktiviteter eller planer framåt. Stort tack även till alla samarbetspartners som gör verksamheten möjlig och styrelsen för det arbete som läggs ned för att styra Swecare och exportfrämjandet i rätt riktning.

Alltid trevligt att summera lite i halvtid och hoppas på att man sedan med gott samvete kan ägna sig åt semester. Det har varit ett intensivt och händelserikt första halvår, 2018 är nämligen året då Swecare fyller 40 år. Något som vi försökt lyfta som en röd tråd genom alla våra aktiviteter men som kulminerade i stort firande den 19 april med en årskonferens med H.M. Drottningen och en rad framstående och intressanta talare. På kvällen bjöds medlemmar och partners in till en jubileumsmiddag där diskussionerna fortsatte. Firande är alltid trevligt och det gav verkligen mersmak. Temat var Svensk hälso- och sjukvård i världen, en tillbakablick över de senaste 40 åren och en spaning över de kommande 40 vilket visade sig väldigt intressant. Vi har uppnått mycket, men vi har oändliga möjligheter om vi bara lyckas ta till vara på dem. Hälso- och sjukvårdsfrågorna fortsätter att öka i relevans världen över och Sverige ses som en föregångare. Nyligen har vi också sett i SKL och Roger Molins internationella jämförelse att svensk sjukvård verkligen ligger på topp. Låt oss helt enkelt göra mer tillsammans. Låt oss hitta formerna och affärsmodellerna för att exportera ett svenskt framgångskoncept. På samma gång kan vi lära oss av andra länder och ta hem nyttiga erfarenheter som kan hjälpa oss att hantera våra utmaningar. För sådana har vi definitivt också.

2018 är även året när vi passerar 100 medlemmar (vi är i dagsläget 99 och övertygade om att den hundrade ramlar in här under semestrarna). Glädjande och bra för nätverket att ständigt växa och få tillskott. Alla som tror på samverkan, både på hemmaplan och den globala marknaden, och har bra lösningar att erbjuda omvärlden passar i vår medlemskrets. Värda att särskilt uppmärksamma är medlemsföretagen Cambio Healthcare Systems och Camanio Care som under Swecares årskonferens i april tilldelades Swecare Export Award, den senare i den nyinrättade kategorin årets rookie. Läs gärna motiveringarna här.

Utöver 40-årsfirande så har det funnits visst utrymme för den vanliga verksamheten också. Tre delegationsresor har genomförts till Tyskland, Kina, Rwanda och Uganda. Vi har även hunnit med två resor av mer kunskapsinhämtande karaktär till Nederländerna och Indien samt deltagit i den stora mässan Arab Health i Dubai. Som vanligt har många inkommande besök tagits emot från världens alla hörn, allt från isländska presidenter till kinesiska regioner och tibetansk medicin.Ett av de mer spektakulära som känns värt att lyfta var det indiska statsbesöket i april, det första på 30 år, när Indiens premiärminister Narendra Modi besökte Sverige. Jag fick förmånen att delta i det rundabordssamtal som leddes av statsminister Stefan Löfven där en utvald skara av svenska företagsledare bjöds in till en gemensam diskussion inom innovation, hållbar utveckling och hur de svensk-indiska relationerna ytterligare ska kunna stärkas. Tyvärr var inte Life Science-sektorn särskilt väl representerad men utöver Swecare var AstraZeneca på plats. Det bilaterala samarbetet vi har med Indien sker på en rad områden, som miljö, förnybar energi, forskning och hälsa. Indien har under många år varit och är fortfarande ett fokusland för Swecare och under 2019 kommer detta lyftas än mer då det samförståndsavtal, MoU, vi har mellan våra länder på hälsoområdet firar tio år. Håll utkik efter detta om du är intresserad av Indien och hör gärna av dig om du har idéer eller områden som bör lyftas och uppmärksammas inom de svensk-indiska relationerna.

Trots att sommarledigheten ligger precis runt hörnet arbetar vi just nu för fullt för att planera höstens alla evenemang där vi börjar med en delegationsresa till Washington DC & Philadelphia i slutet på september. Den här resan riktar sig främst till företag inom ehälsa och medtech och programmet börjar se riktigt intressant ut. Under delegationen kommer dessutom 3 st avtal att undertecknas med lokala partners för att stärka den svenska närvaron i USA. Program presenteras inom kort men skugga kalendern!

Swecare kommer som vanligt att finnas på plats under Almedalsveckan och delta i diverse olika möten, diskussioner och debatter, bla Dagens Medicins frukost-tv på tisdagen och i en AI-duell anordnad av eHälsomyndigheten på temat ”Har individen tillräcklig kunskap för att äga sina hälsodata i en AI-värld?”. har vi tur ses vi där och annars hoppas jag det blir till hösten.

Jag vill återigen tacka för det senaste halvåret och skickar med en liten sammanställning av Swecares Årskonferens som ni kan avnjuta om solens gassande blir för mycket och ni behöver söka er till skuggan en stund.Glad sommar!
Maria Helling, vd Swecare med kansli


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar